Despre noi

child
Terre des hommes Moldova

Fundația Terre des hommes activează în Moldova din 2004, iar programele organizației sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii din țară să beneficieze de un sistem care le poate garanta protecția, dezvoltarea și implicarea în procesele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi privesc. 

Tdh Moldova este o delegație a Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană din domeniul protecției copilului, înfiinţată în 1960.

În fiecare an, mii de copii, părinți și profesioniști sunt beneficiari ai proiectelor și activităților desfășurate de către Tdh Moldova.

17 proiecte
dedicate copiilor, tinerilor, părinților, cadrelor didactice și profesioniștilor
16,049
copii și tineri au beneficiat, în 2021, de proiectele Tdh Moldova
7,217
profesioniști și-au îmbunătățit cunoștințele și aptitudinile în 2021
Priorități

În Moldova, Fundația Terre des hommes activează în trei domenii prioritare:

  • Protecția și promovarea drepturilor copiilor prin întărirea sistemului de protecție. Mobilizăm comunitățile pentru a preveni situațiile riscante și lucrăm cu asistenții sociali, profesorii și alți profesioniști din domeniu pentru a proteja copiii. Ne dorim să creștem reziliența copiilor și tinerilor, îi ajutăm să participe la luarea de decizii care îi privesc. Investim în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură pentru a îmbunătăți viața copiilor dezavantajați din Moldova.

  • Sprijinirea copiilor afectați de migrație. Migrația afectează viața copiilor în diferite moduri: de la părinți care pleacă, la copii care migrează singuri sau cu familia. În acest domeniu, principalele noastre priorități sunt de a preveni migrația nesigură a copiilor și tinerilor și de a ne asigura că acei copii deja afectați de migrație au acces la drepturile lor fundamentale.

  • Justiție pentru copii. Terre des hommes crede într-un sistem de justiție eficient, în care tinerii nu sunt privați de libertate. Astfel, dezvoltăm metodologii specifice pentru profesioniștii care lucrează cu copiii aflați în conflict cu legea și practici prietenoase pentru copii, cu accent asupra echilibrului mental și rezilienței.

Misiune

Misiunea Terre des hommes este de a oferi ajutor copiilor exploatați sau în situații de risc și de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare.

 

Valori
Curaj

Facem tot posibilul să luăm cele mai bune decizii și să acționăm cu determinare și convingere.

Ambiție

Ne dorim să aducem schimbări pozitive, semnificative și de durată în viața copiilor și în comunitățile în care trăiesc.

Respect

Încurajăm o abordare onestă, responsabilă și deschisă bazată pe cooperare și acceptare a diversității.

Dedicare

Acționăm cu bunăvoință și profesionalism cu și în preajma copiilor și promovăm dreptatea și egalitatea.

Repere Terre des hommes în Moldova
2004

Terre des hommes (Tdh) își începe activitatea în Moldova, sprijinind autoritățile în prevenirea și combaterea traficului de copii.

2006

Tdh Moldova lansează, în Federația Rusă și Ucraina, un proiect pentru a proteja copiii moldoveni aflați în migrație.

2007

Tdh începe procesul pe termen lung de consolidare generală a sistemului național de protecție a copilului în Moldova.

2011

Tdh deschide primele spații sigure și prietenoase pentru copii, numite ludoteci (biblioteci de jocuri), unde copiii și părinții se pot juca și își pot dezvolta abilitățile psihosociale. De-a lungul anilor, au fost create peste 60 de astfel de spații în școlile și bibliotecile din Moldova. 

2012

Lansarea liniei telefonice pentru migranții moldoveni aflați în situații de risc în Federația Rusă

2013

Tdh Moldova demarează programul său de justiție juvenilă pentru a sprijini copiii care intră în contact cu legea.

2014

Tdh Moldova devine partener fondator al inițiativei regionale Child Protection Hub for South-East Europe.

2015

Incluziunea educațională și socială a copiilor și familiilor rome devine una dintre prioritățile în activitatea noastră.

Tdh Moldova începe dezvoltarea și aplicarea unui program inovator pentru a aborda stereotipurile de gen care pot duce la abuzul asupra copiilor.

2016

Tdh Moldova derulează campania națională de informare „Familii fără frontiere" privind protecția copiilor rămași acasă în urma migrației părinților. 

2017

Tdh Moldova a inițiat o campanie națională de advocacy pentru revizuirea legislației moldovenești în vederea îmbunătățirii protecției și a disponibilității serviciilor specializate pentru copiii aflați în conflict cu legea și care nu au împlinit vârsta răspunderii penale.  

2018

Tdh a lansat campania „Tată, hai să ne jucăm!", care are ca scop sensibilizarea părinților privind beneficiile implicării active a taților în creșterea și educația copiilor.

2019

Copii din 30 de școli din întreaga țară au organizat campania „Aleg să promovez non-violența", ca parte a proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”, marcând cea de-a 30-a aniversare a Convenției privind drepturile copilului. 

2020

Proiectul „YouCreate - inițiative comunitare creative realizate de tineri pentru tineri” a inclus 27 de inițiative locale care au abordat problemele tinerilor din 25 de comunități din întreaga țară prin 245 de activități.  

2021

Tdh Moldova a derulat un amplu proiect și campanie de informare de prevenire a bullyingului în școli: Proiectul Stop Bullying și campania "STOP BULLYING! Eu mă opresc. Eu vorbesc. Ajut", cu scopul de a-i informa atât pe copii, cât și pe părinții/îngrijitorii acestora despre pericolele bullying-ului și de a le oferi instrumente de intervenție. De asemenea, Tdh Moldova a elaborat programe specializate care să le vină în ajutor și cadrelor didactice și profesioniștilor.  

Toate materialele au fost plasate pe site-ul de resurse elaborat ca parte a proiectului - www.stopbullying.md 

tdh
girls school
Terre des hommes în lume

Fundația Terre des hommes, cu sediul în Lausanne (Elveția) este în prezent cea mai mare organizație elvețiană de protecție a drepturilor copilului, acționează mereu în interesul acestora și organizează campanii de informare în acest sens. Prin programele Tdh care vizează sănătatea, protecția și intervențiile de urgență oferim asistență pentru 5 milioane de copii și familiile lor din aproape 40 de țări în fiecare an (inclusiv în Moldova).

Terre des hommes (Tdh) a fost înființată în 1960 de către farmacistul franco-elvețian Edmond Kaiser, care a fost cutremurat de situația îngrozitoare a copiilor din taeberele de refugiați afectați de războiul din Algeria și a vrut să îi ajute. Numele fundației este inspirat dintr-o lucrare din 1939 a lui Antoine de Saint- Exupéry, „Terre des hommes”, tradusă în limba română ca „Pământ al oamenilor”. Aceasta este cartea de eseuri în care scriitorul vorbea despre potențialul fiecărui copil de a dezvolta un talent, dacă este protejat și iubit, responsabilitatea noastră a tuturor de a crea o lume mai bună și nevoia de cooperare.

Începând cu anul 1966 au fost create, după modelul din Lausanne, alte entități Terre des hommes în Elveția, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg și Olanda, printre altele. Toate se reunesc pentru a forma Federația Internațională Terre des Hommes / Terre des Hommes International Federation (TDHIF). Federația face așa încât vocile organizațiilor membre să fie auzite la nivel internațional și european și le reprezintă în fața Națiunilor Unite.

Viziune

Aspirăm la o lume în care drepturile copiilor, așa cum sunt definite în Convenția privind drepturile copilului, sunt întotdeauna respectate. O lume în care copiii pot prospera în medii sigure și pot deveni agenții schimbărilor pe care și le doresc în viața lor.

Misiune

Terre des hommes este o organizație elvețiană independentă, neutră și imparțială, decisă să aducă schimbări semnificative și durabile în viața copiilor și a tinerilor, în special a celor mai expuși riscurilor. Ne străduim să le îmbunătățim bunăstarea și să asigurăm aplicarea eficientă a drepturilor lor, așa cum sunt definite de Convenția privind drepturile copilului și de alte instrumente relevante pentru drepturile omului. Pentru a avea rezultate, ne concentrăm pe domeniile sănătății materne și a copiilor, migrația copiilor și tinerilor și accesul la justiție. Ne propunem să împuternicim copiii și tinerii prin participare activă. Pledăm pentru respectarea drepturilor copiilor, sprijinindu-i în exprimarea nevoilor și intereselor lor. Lucrăm în medii vulnerabile și afectate de conflict, precum și în medii stabile.

Obiective

În prezent, la nivel mondial, organizația are cinci obiective de bază:

  • să îmbunătățească sănătatea copiilor sub 5 ani și a copiilor care au nevoie de îngrijire medicală specializată;
  • să protejeze copiii migranți;
  • să prevină exploatarea copiilor;
  • să promoveze justița restaurativă în cazul copiilor aflați în conflict cu legea;
  • să ofere ajutor umanitar copiilor și familiilor aflate în situații de criză.
Principii

Programele și proiectele noastre au la bază următoarele principii:

  • drepturile copiilor și cel mai bun interes al lor;
  • a crea o prezență puternică locală, în apropierea copiilor și familiilor din comunități vulnerabile;
  • a încuraja cooperarea strânsă cu entități locale, bazându-se pe respect;
  • inovație și perfecționare continuă;
  • perfecționarea sistemelor de sănătate și protecție pe termen lung;
  • a obține/menține recunoaștere la nivel mondial ca organizație de încredere.

Citiți mai multe despre activitatea Tdh în alte țări din Europa și din lume.  

 

 

Noutăți

El este Rostislav (Ростислав) și are cinci ani. S-a născut la Nikolaev, Ucraina, iar în primăvara lui 2022, Moldova i-a devenit a doua casă. Rostik, cum îl alintă familia, s-a refugiat aici împreună cu mama Irina și bunica Raisa, după ce orașul natal a devenit ținta bombardamentelor lansate de ruși...
Specialiști din cadrul a șapte organizații ale societății civile, reprezentanți din cadrul Serviciilor Teritoriale de Asistență Psihopedagogică și angajați din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală și-au consolidat cunoștințele și practicile de safeguarding (garantarea siguranței) în...
Terre des hommes Moldova anunță lansarea unui apel deschis pentru dotarea de Spații prietenoase pentru copii (SPC) în cadrul Programului de suport familiilor cu copii, afectate de criza din Ucraina.    Terre des hommes Moldova (în continuare Tdh Moldova) activează începând cu anul 2004. Programele...
Ești tânăr/ă și vrei o schimbare în comunitatea ta? Programul YouCreate este provocarea de care ai nevoie! Dacă ai peste 14 ani, vrei să aduci o schimbare în comunitatea ta și ai o idee creativă despre cum poți face asta, te invităm să participi, alături de colegii și prietenii tăi, în cadrul...
Protecția copiilor aflați în conflict cu legea și prevenirea riscurilor care determină minorii să comită infracțiuni a fost subiectul unui training destinat polițiștilor și psihologilor din 12 raioane din țară, desfășurat săptămâna trecută la Chișinău, între 19 și 22 februarie . Instruirea, oferită...
În toamna trecută și-au plantat ideea, iar la mijloc de iarnă, la doar câteva luni, adună deja rezultatele. Două dintre grupurile de inițiativă locale, din #spațiul3, au implementat cu succes activitățile din proiectele destinate tinerilor. Echipa „Debaters” s-a ales cu un club de dezbateri...