Fundația Terre des hommes activează în Moldova din 2004, iar programele organizației sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii din țară să beneficieze de un sistem care le poate garanta protecția, dezvoltarea și implicarea în procesele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi privesc.
Tdh Moldova este o delegație a Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană din domeniul protecției copilului, înfiinţată în 1960.
În fiecare an, mii de copii, părinți și profesioniști sunt beneficiari ai proiectelor și activităților desfășurate de către Tdh Moldova.
În Moldova, Fundația Terre des hommes activează în trei domenii prioritare:
-
Protecția și promovarea drepturilor copiilor prin întărirea sistemului de protecție. Mobilizăm comunitățile pentru a preveni situațiile riscante și lucrăm cu asistenții sociali, profesorii și alți profesioniști din domeniu pentru a proteja copiii. Ne dorim să creștem reziliența copiilor și tinerilor, îi ajutăm să participe la luarea de decizii care îi privesc. Investim în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură pentru a îmbunătăți viața copiilor dezavantajați din Moldova.
-
Sprijinirea copiilor afectați de migrație. Migrația afectează viața copiilor în diferite moduri: de la părinți care pleacă, la copii care migrează singuri sau cu familia. În acest domeniu, principalele noastre priorități sunt de a preveni migrația nesigură a copiilor și tinerilor și de a ne asigura că acei copii deja afectați de migrație au acces la drepturile lor fundamentale.
-
Justiție pentru copii. Terre des hommes crede într-un sistem de justiție eficient, în care tinerii nu sunt privați de libertate. Astfel, dezvoltăm metodologii specifice pentru profesioniștii care lucrează cu copiii aflați în conflict cu legea și practici prietenoase pentru copii, cu accent asupra echilibrului mental și rezilienței.
Misiunea Terre des hommes este de a oferi ajutor copiilor exploatați sau în situații de risc și de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare.
Fundația Terre des hommes, cu sediul în Lausanne (Elveția) este în prezent cea mai mare organizație elvețiană de protecție a drepturilor copilului, acționează mereu în interesul acestora și organizează campanii de informare în acest sens. Prin programele Tdh care vizează sănătatea, protecția și intervențiile de urgență oferim asistență pentru 5 milioane de copii și familiile lor din aproape 40 de țări în fiecare an (inclusiv în Moldova).
Terre des hommes (Tdh) a fost înființată în 1960 de către farmacistul franco-elvețian Edmond Kaiser, care a fost cutremurat de situația îngrozitoare a copiilor din taeberele de refugiați afectați de războiul din Algeria și a vrut să îi ajute. Numele fundației este inspirat dintr-o lucrare din 1939 a lui Antoine de Saint- Exupéry, „Terre des hommes”, tradusă în limba română ca „Pământ al oamenilor”. Aceasta este cartea de eseuri în care scriitorul vorbea despre potențialul fiecărui copil de a dezvolta un talent, dacă este protejat și iubit, responsabilitatea noastră a tuturor de a crea o lume mai bună și nevoia de cooperare.
Începând cu anul 1966 au fost create, după modelul din Lausanne, alte entități Terre des hommes în Elveția, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg și Olanda, printre altele. Toate se reunesc pentru a forma Federația Internațională Terre des Hommes / Terre des Hommes International Federation (TDHIF). Federația face așa încât vocile organizațiilor membre să fie auzite la nivel internațional și european și le reprezintă în fața Națiunilor Unite.
Viziune
Aspirăm la o lume în care drepturile copiilor, așa cum sunt definite în Convenția privind drepturile copilului, sunt întotdeauna respectate. O lume în care copiii pot prospera în medii sigure și pot deveni agenții schimbărilor pe care și le doresc în viața lor.
Misiune
Terre des hommes este o organizație elvețiană independentă, neutră și imparțială, decisă să aducă schimbări semnificative și durabile în viața copiilor și a tinerilor, în special a celor mai expuși riscurilor. Ne străduim să le îmbunătățim bunăstarea și să asigurăm aplicarea eficientă a drepturilor lor, așa cum sunt definite de Convenția privind drepturile copilului și de alte instrumente relevante pentru drepturile omului. Pentru a avea rezultate, ne concentrăm pe domeniile sănătății materne și a copiilor, migrația copiilor și tinerilor și accesul la justiție. Ne propunem să împuternicim copiii și tinerii prin participare activă. Pledăm pentru respectarea drepturilor copiilor, sprijinindu-i în exprimarea nevoilor și intereselor lor. Lucrăm în medii vulnerabile și afectate de conflict, precum și în medii stabile.
În prezent, la nivel mondial, organizația are cinci obiective de bază:
- să îmbunătățească sănătatea copiilor sub 5 ani și a copiilor care au nevoie de îngrijire medicală specializată;
- să protejeze copiii migranți;
- să prevină exploatarea copiilor;
- să promoveze justița restaurativă în cazul copiilor aflați în conflict cu legea;
- să ofere ajutor umanitar copiilor și familiilor aflate în situații de criză.
Programele și proiectele noastre au la bază următoarele principii:
- drepturile copiilor și cel mai bun interes al lor;
- a crea o prezență puternică locală, în apropierea copiilor și familiilor din comunități vulnerabile;
- a încuraja cooperarea strânsă cu entități locale, bazându-se pe respect;
- inovație și perfecționare continuă;
- perfecționarea sistemelor de sănătate și protecție pe termen lung;
- a obține/menține recunoaștere la nivel mondial ca organizație de încredere.
Citiți mai multe despre activitatea Tdh în alte țări din Europa și din lume.